S odchodem osmičky týmů přijde F1 o 2 miliardy USD

fiaPokud Ferrari a dalších sedm stájí odejde z formule 1, přijde šampionát o více než dvě miliardy dolarů ročně (asi 38 miliard korun). Uvedla to společnost Formula Money, podle které jde téměř o polovinu příjmů formule 1.

Osmička stájí Ferrari, McLaren, Renault, Toyota, BMW Sauber, Brawn GP, Red Bull a Toro Rosso odmítla přistoupit na změny pravidel, které Mezinárodní automobilová federace (FIA) chystá pro příští sezonu, a začaly připravovat vlastní sérii závodů.

Podle Formula Money tvoří peníze od sponzorů a majitelů osmi týmů 47 procent loňského příjmu. Jde o celkovou částku 2,2 miliardy dolarů, z toho 667 milionů jsou příjmy od sponzorů. Společnost také uvedla, že minimální částka pro chod seriálu je roční příjem 550 milionů.

FIA má seznam účastníků pro příští sezonu zveřejnit v sobotu, už dříve se ale nechala slyšet, že rebelující stáje klidně nahradí nováčky. Pokud by Ferrari a spol. skutečně z formule odešly, zůstaly by ze stávajících týmů v seriálu pouze Williams a Force India a podle společnosti by tak výrazně klesl zájem fanoušků. Jistými účastníky jsou také nové stáje Campos, USF1 a Manor.

"Pro organizátory jednotlivých závodů by mohlo být velmi těžké sehnat v průměru 23,7 milionu dolarů za závod," uvedla Formula Money. Odchod osmi stájí by také ohrozil příjmy z vysílacích práv. Televizní společnosti totiž podle Formula Money budou chtít minimálně přehodnotit kontrakty s formulí 1, nebo je dokonce zrušit.

 

Reklama

Reklama

Náš tip

Kdo je online

Právě připojeni - hostů: 11 

Statistiky

Členové : 6759
Obsah : 220

Komentáře


Poslední novinky

Nejčtenější

Pohár konstruktérů 2009

Pos Tým Body
View full table