Monako může zamíchat pořadím, favoritem je ale znovu Button

monte-carloTěžko předvídat vítěze závodu v úzkých a točivých uličkách při nedělní Velké ceně Monaka formule 1, ale vedoucí muž šampionátu Brit Jenson Button už má po výkonech v letošní sezoně pevně přišitou nálepku favorita. Vyhrál čtyři z pěti závodů, a pokud se mu bude v místě jeho bydliště dařit v tradičně důležité kvalifikaci, jen těžko jezdce nové stáje Brawn GP někdo porazí.

Button nasbíral 41 bodů a na svého týmového kolegu Rubense Barrichella z Brazílie má k dobru 14 bodů. I na dalších místech jsou letos monoposty překvapivých týmů: třetí a čtvrté místo okupuje Red Bull, hned za ním je dvojice Toyoty. Odborníci však míní, že právě Monako by mohlo rozdanými kartami zamíchat, zvlášť když meteorologové předpovídají možné dešťové přeháňky.

Sobotní 37. narozeniny by rád oslavil úspěchem Barrichello, který pojede v Monaku už posedmnácté. Od roku 2004 nevyhrál závod MS a v poslední době se nechal slyšet, že se mu nelíbí protežování Buttona v týmu.

Devětadvacetiletý Brit má na Monako smíšené vzpomínky. V roce 2003 tu těžce havaroval v tréninku a závod musel vynechat. O rok později dojel druhý. "Monako je trať, kde je důležité dobré auto, ale je třeba také trochu změnit styl řízení oproti jiným závodům," prohlásil Button.

V nejpomalejším závodu sezony se pokusí chytit mistr světa Brit Lewis Hamilton z McLarenu i oba piloti Ferrari Brazilec Felipe Massa a Fin Kimi Räikkönen, kterým se letos vůbec nedaří. V Monaku kdysi vyhráli také Španěl Fernando Alonso (Renault) i Ital Jarno Trulli (Toyota). Adepty na přední místa jsou také Australan Mark Webber a Němec Sebastian Vettel z Red Bullu. "To budou naši největší soupeři," tuší Button.

Loni vyhrál prestižní Velkou cenu Hamilton, který vylepšil druhé místo ze své předloňské premiéry. "Je to velmi zvláštní závod a já věřím, že našemu autu se v pomalých zatáčkách bude dařit lépe," uvedl. Jeho vůz zatím nefunguje podle představ a Hamilton má v MS zatím jen devět bodů. "V kvalifikaci to bude těsné," dodal.

Ferrari dnes prohrálo u francouzského soudu boj proti omezeným rozpočtům týmů v příští sezoně a doufá, že na trati uspěje a konečně zlomí katastrofální vstup do šampionátu. "Bylo by skvělé dostat se tu potřetí za sebou na stupně vítězů," uvedl Massa, který dojel v předchozích dvou letech třetí.

"Bude to hodně těžké, ale už musíme zabrat. Zlepšili jsme aerodynamiku auta už minule ve Španělsku a auto je čím dál tím lepší," dodal Brazilec, který v minulém závodu v Barceloně získal první letošní body za šesté místo. "Budeme se zlepšovat."

Ferrari ještě letos nebylo na stupních vítězů a oba jeho piloti mají pouze tři body. "Už jsme se z minulých závodů a nezdarů hodně poučili a Monako konečně ukáže, že se zlepšujeme. Tahle trať nám bude vyhovovat, výkon auta není až za tolik důležitý," řekl Räikkönen.

"Myslím, že naše umístění na stupních vítězů se blíží," dodal Fin. Italskému týmu, stejně jako vozům McLaren, má v ulicích města jako jediným stájím na startu pomoci i systém sběru kinetické energie KERS.

Monacká Grand Prix začne ve čtvrtek volnými tréninky.

Zdroj: ČTK

 

Reklama

Reklama

Náš tip

Kdo je online

Právě připojeni - hostů: 9 

Statistiky

Členové : 6759
Obsah : 220

Komentáře


Poslední novinky

Nejčtenější

Pohár konstruktérů 2009

Pos Tým Body
View full table