Mosley nabízí týmům formule 1 kompromis

max-mosleyMezinárodní automobilová federace (FIA) možná nebude trvat na dobrovolném omezení rozpočtu ve výši 40 milionů liber pro příští sezonu. Prezident FIA Max Mosley dnes navrhl, aby kontroverzní pravidlo vstoupilo v celém rozsahu do seriálu až pro sezonu 2011, přičemž příští rok by mohl být ještě strop mírnější.

"Za rok by to mohlo být vyšší číslo a v roce 2011 bychom mohli mít plné omezení. Tohle je možnost," řekl dnes Mosley po setkání s představiteli týmů F1 během Velké ceny Monaka.

FIA navrhla omezení rozpočtu, aby přitáhla do formule nové týmy a zároveň dotlačila současné stáje k úsporným opatřením. Týmy, které by zvolily rozpočtový strop, by pak měly větší svobodu v technologické oblasti.

To se však nelíbí některým současným týmům v čele s Ferrari, podle nichž by tak vznikl dvouúrovňový šampionát. "Rebelové" z Ferrari se dokonce snažili dosáhnout zrušení pravidla u soudu, ten jim však nevyhověl.

Ferrari proto hrozí tím, že pokud FIA od svého návrhu neustoupí, nepřihlásí se slavná stáj z Maranella do příštího ročníku mistrovství světa. Stejný postoj deklarovaly i Renault, Toyota a oba týmy Red Bullu.

"Jsem přesvědčený o tom, že tu Ferrari zůstane," řekl dnes Mosley. Podle něj však jeden nebo dva ze současných účastníků MS letos skončí, ovšem čistě z ekonomických důvodů a bez ohledu na spor ohledně rozpočtových stropů.

"Pro velké automobilky je hodně náročné pokračovat ve formuli jedna, když musejí šetřit stylem, že vyřazují z provozu každý druhý výtah, vypínají elektřinu, nenechají umývat okna a nenabízejí kafe na schůzích. Firmy v takové situaci těžko budou pumpovat obrovské částky peněz do F1," uvedl Mosley.

Podle agentury Reuters mluvil zřejmě o Renaultu, který na konci sezony ztratí svého hlavního sponzora ING, a japonské Toyotě.

Zdroj: ČTK

 

Reklama

Reklama

Náš tip

Kdo je online

Právě připojeni - hostů: 7 

Statistiky

Členové : 6759
Obsah : 220

Komentáře


Poslední novinky

Nejčtenější

Pohár konstruktérů 2009

Pos Tým Body
View full table